Kort om Spekemat
Spekemat er en fellesbetegnelse for mat som er konservert gjennom speking. Ulike typer kjøtt og fisk kan spekes. Eksempler på spekemat er fenalår, spekeskinke, spekekjøtt, spekepølse og spekefisk med mer.
Eksakt når speking blir tatt i bruk som konservering er vanskelig å tidsfeste. Der finnes beskrivelser av salting av kjøtt så langt tilbake i tid som til tidlig antikken (500 fkr – 700 ekr.) Det finnes flere beskrivelse i historien rundt dette, og dere kan lese mer om dette her:
https://en.wikipedia.org/wiki/Curing_(food_preservation)#History
Spekemat i Norge
I Norge har konservering gjennom speking vært kjent i mer enn 1000 år, og spekemat spises året rundt. Morrpølse er en Norsk pølse, og har lange tradisjoner.
Morrpølse er en svart eller rød spekepølse som trolig er ett av de eldste foredlede matproduktene i Norge. Morrpølser finnes i svært mange varianter. Opprinnelig ble navnet brukt på pølser laget av innmat, men i dag lages den vanligvis hovedsakelig av fårekjøtt. Kjøtt fra svin, storfe, hest eller vilt brukes også.
I dag er «hjemmespeking» en utdøende tradisjon. Det finnes fremdeles noen få som driver med dette, men dette er mest som hobby. Ikke for at man trenger å foredle egen mat. Det finnes i dag et utall av små og store bedrifter som produserer spekemat for salg.
Følg med, så kommer vi tilbake til hvordan du kan speke dine egne pølser.
I mellomtiden kan du kjøpe godsakene dine hos oss :-)
Kilder: Wikipedia, Snl.no