pølsemannen.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Spekematlag

24.09.2018

Spekemat kan serveres til nesten alle anledninger. Dåpsfest, konfirmasjon, bryllup, brusdager med mere. Det finnes et uttall av varianter spekemat og minst like mye tilbehør, så et velfylt koldtbord med pekemat er et riktig fetsmåltid.

Dog skal man heller ikke undervurdere det enkle. Godt spekemat, godt flatbrød og litt god rømme er en fest i seg selv.

Når det gjelder å dekke koldtbord/spekebord dukker alltid mengdespørsmålet opp. Man kommer lang med ca 150 gram spekemat pr pers. Har du da enkelt tilbehør, så er man ofte i mål, og fyller du på med litt ekstra tilbehør, så får du litt spekemat til nattmat også. Blir det enda litt igjen, så er det holdbar vare, så ingen fare med det. 

Hva tilbehør angår må man selvsagt ha rømme, flatbrød og eggerøre. Pottsalat, litt salat og godt brød hører også med. Jo mer tilbehør, jo mindre spekemat går det. Utover dette setter nesten bare fantasien grensen. Melon, jordbær, asparges, oliven pluss mye mer.

En av de store fordelene med spekemat er at det med fordel kan gjøres klart flere dager i forveien. Skjær og legg opp spekematen på fat og lagre det kjølig. Festdagen tar du det ut og pynter raskt. Da slipper du å bruke hele dagen på matlaging. 

God fornøyelse.

Les mer...

Pannekaker og Multegelé med Cointreau

07.10.2011

 

 

Man behøver ikke være barn for å elske pannekaker. Med en liten enkel vri kan du lage en nydelig dessert. Her i stilig dressur med multe og høstens frukter.

 

LUFTIGE PANNEKAKER:

3 EGG

3-4 DL FARRIS

MATFLØTE, EN GOD SKVETT

4 DL HVETEMEL

2 SS SUKKER

1 TS BAKEPULVER

1/2 TS SALT

SMØR TIL STEKING

 

  1. Skill eggeplommene fra hviten. Pisk litt av hviten for hånd. Bland det våte i det tørre og få ut alle klumpene. Ha den piskede hviten i røren til slutt for ekstra luft.
  2. La røren få svelle i minst en halvtime.
  3. Stek tykke pannekaker gyldne på begge sider i smør.
  4. Server pannekakene lunkne eller kalde med forskjellige typer bær eller frukt, Fersk aprikos, bjørnebær, jordbær, blåbær, moreller med valnøtter smaker godt.
  5. Til drysses melis over bærene.
  6. Is og multegele m/Cointreau er en selvfølgelighet og haes på ved servering.

 

Oppskrifter og bilder er delt etter avtale med Romstad Gård. Dere finner flere av deres produkter her.

God fornøyelse

Les mer...

Kort om Spekemat

07.10.2011

Spekemat er en fellesbetegnelse for mat som er konservert gjennom speking. Ulike typer kjøtt og fisk kan spekes. Eksempler på spekemat er fenalår, spekeskinke, spekekjøtt, spekepølse og spekefisk med mer.

Eksakt når speking blir tatt i bruk som konservering er vanskelig å tidsfeste. Der finnes beskrivelser av salting av kjøtt så langt tilbake i tid som til tidlig antikken (500 fkr – 700 ekr.) Det finnes flere beskrivelse i historien rundt dette, og dere kan lese mer om dette her:

https://en.wikipedia.org/wiki/Curing_(food_preservation)#History

 

Spekemat i Norge

I Norge har konservering gjennom speking vært kjent i mer enn 1000 år, og spekemat spises året rundt. Morrpølse er en Norsk pølse, og har lange tradisjoner.

Morrpølse er en svart eller rød spekepølse som trolig er ett av de eldste foredlede matproduktene i Norge. Morrpølser finnes i svært mange varianter. Opprinnelig ble navnet brukt på pølser laget av innmat, men i dag lages den vanligvis hovedsakelig av fårekjøtt. Kjøtt fra svin, storfe, hest eller vilt brukes også.

I dag er «hjemmespeking» en utdøende tradisjon. Det finnes fremdeles noen få som driver med dette, men dette er mest som hobby. Ikke for at man trenger å foredle egen mat. Det finnes i dag et utall av små og store bedrifter som produserer spekemat for salg.

Følg med, så kommer vi tilbake til hvordan du kan speke dine egne pølser.

 

I mellomtiden kan du kjøpe godsakene dine hos oss :-)

 

Kilder: Wikipedia, Snl.no 

Les mer...

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke